Post by Admin on Apr 5, 2017 11:23:26 GMT
Inleiding
In de Benq XL2540 troffen we niet zo lang geleden het eerste echte 240Hz paneel aan van AU Optronics. Daarmee bracht het bedrijf de ultieme monitor voor die hard fps gamers uit, voor wie elk gemist frame een mogelijke verloren kans voor een headshot is. Asus heeft natuurlijk een zekere reputatie hoog te houden als het gaat om de ultieme hardware voor gamers en was ongetwijfeld al aan het werk om hun interpretatie van de ultieme 240Hz monitor nog net wat ultiemer te maken. De Republic of Gamers Swift PG258Q is het resultaat. Om op de conclusie vooruit te lopen: het Taiwanese bedrijf mag er echt wel een beetje trots op zijn.
Asus heeft naar eigen zeggen - en met de nodige cijfers in de hand om dit te boekstaven - momenteel de koppositie op de markt voor gaming monitoren. Daar is tegenwoordig sprake van een heuse vechtmarkt. Waren gaming schermen lange tijd de modellen waarop de fabrikanten een '1 ms' sticker konden plakken en exorbitante prijzen voor konden vragen, momenteel verdringen vrijwel alle merken zich om de gunst van de pc gamer, de hoop in donkere tijden van de pc industrie. En dat doet men met technische hoogstandjes als hoge verversingsfrequenties, betere paneeltechnieken, synchronisatie met de videokaart en allerlei tierelantijnen aan het product om het maar zo 'handig' mogelijk te maken.
Je moet dus van goeden huize komen om je te onderscheiden met je gaming monitor. Een native 240Hz paneel is dan een mooie start, maar Asus is Asus en voegt er op de PG258Q dan ook G-sync aan toe en een variant op de bijzondere voet die het merk ook al onder de superlatieve PG348Q zette. Wederom voorzien van een naar onderen gerichte verlichting, maar dit keer met de mogelijkheid er een eigen logo voor te zetten, zodat je je signatuur onder je scherm kan projecteren. Handig voor op een lan-party, dan weet iedereen direct welk scherm van jou is, maar natuurlijk ook gewoon best leuk om voor je te zien wanneer je even niet in staat van opperste concentratie aan het snipen bent in Dust2.
De oplettende lezer zag 'G-sync' en dacht toen wellicht 'oh-oh' en inderdaad, deze monitor is minimaal 100 euro duurder dan de tegenhanger van Benq, gemiddeld staat hij voor 650 euro in de Prijsvergelijker. Dat is grotendeels de meerprijs die je betaalt voor de scaler-chip en licentie van Nvidia, maar Asus verkoopt de RoG-huid natuurlijk ook duur. Gelukkig heeft het bedrijf er wel alles aan gedaan, om die stevige prijs waar te maken. Dat wijzen althans onze testresultaten uit, en natuurlijk de nadere blik op dit bijzondere beeldscherm.
Asus RoG Swift PG258Q
De Asus RoG Swift PG258Q is uit duizenden te herkennen, simpelweg door de bijzondere voet waarop het 24,5 inch 240Hz tn-paneel is gemonteerd. Het asymmetrische ontwerp rust op drie licht omhoog lopende delen, die elk een wat andere lengte hebben, maar waarop het scherm uitermate stabiel staat. Prettig is dat het heel weinig ruimte in beslag neemt en je aan de voorzijde je toetsenbord zo ongeveer onder het scherm kunt leggen - dat is iets waar veel spelers van twitch shooters als CS:GO aan hechten. Hoe dichter je in het scherm kunt kruipen, des te beter. De diagonaal van 24,5 inch is dan ook nog acceptabel voor deze doelgroep, al zouden sommigen het liefst nooit hun 17-inch 4:3 monitor vaarwel hebben gezegd. Hoe meer je in een oogopslag ziet, hoe sneller je kunt reageren, immers.
Terug naar de voet. De drie oplopende delen komen in een ronde basisplaat bij elkaar, waarin grijs en koperkleurige metalen delen zijn verwerkt. Het scherm als geheel rijst daar dan weer op, en kan hierop ook draaien - handig wanneer je snel even een bijzonder geslaagde instant replay wilt laten zien aan iemand naast je. Uiteraard behoort kantelen en in hoogte verstellen ook tot de mogelijkheden, het scherm heeft een ongekend groot verticaal bereik van ruim 20 centimeter. De meeste ergonomische gaming- en kantoorschermen komen niet verder dan een centimeter of 15. Het moet wel heel gek lopen, wil je voor de PG258Q nog pakken A4-papier (de universele monitorstandaard) tevoorschijn moeten halen. Ondanks het gebruikte metaal heeft Asus het scherm relatief licht weten te houden, het weegt iets meer dan 5 kilo - beduidend minder dan de ruim 7 kilo van de Benq XL2540. Dat is prettig voor de lan-partyganger.
Die zal het lagere gewicht sowieso waarderen, omdat er geen handvat aan het scherm zit. Daar heeft de ontwerper toch even zitten slapen, of wellicht ging hij te veel op in het styleren van de bijzondere achterzijde van de PG258Q. Doorgaans het vermelden niet waard, maar in dit geval moeten we het zeker even aanschouwen. De ingenieuze manier om kabels zoveel mogelijk weg te werken is ook een pluspunt wat ons betreft. Dat geldt ook voor de joystick-bediening met snelkeuzetoetsen op de achterzijde. De afwezigheid van een houder voor een hoofdtelefoon, tegenwoordig een standaardfeature op de duurdere gamingmonitor, kunnen we vergeven. Een beetje gamer hangt de headset over het paneel zelf, of zet hem überhaupt niet af.
Als G-sync scherm beschikt de PG258Q over de bekende scaler van Nvidia, met alle beperkingen van dien. Na het verwijderen van de overkapping voor kabels steekt het grijze metaal van de paneelomhulling toch wat kaaltjes af tegen het kunstige plastic van de monitor zelf, maar een kniesoor die daarop let. Een Lamborghini motor vertoonde ook nog wel eens wat ruwe kantjes, maar dat maakte de bolides nooit minder indrukwekkend. We treffen een displayport-aansluiting aan - vereist voor de 240 beelden per seconde en een hdmi-exemplaar. Verder een usb 3.0 hub met twee host-poorten en audio in- en uitgangen. De witte poort is een service-aansluiting, die normaal gesproken is afgedopt.
Testmethode
We hebben monitoren lange tijd volgens dezelfde procedure getest, maar daar is sinds enige tijd verandering in gekomen. De reden hiervoor is dat onze MicroVision SS220 inmiddels aardig bejaard werd, en bovendien niet overweg kan met schermen groter dan 28 inch. Dat betekende dat we kijkhoek- en uniformiteitsmetingen voor die grotere schermen moesten missen. Ook met gebogen monitoren kan dit apparaat niet overweg.
Om die reden hebben we een nieuwe testprocedure ontwikkeld op basis van de X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een nieuw aangeschafte X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een zelf vervaardigd hulpstuk (lang leve 3D printers) kunnen we nu met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een nieuw ontwikkelde workflow in SpectraCal Calman 5.
Onze nieuwe testprocedure is op een groot aantal punten aangepast, die we hieronder zo beknopt mogelijk zullen toelichten. De belangrijkste algemene wijziging is dat we monitoren vanaf nu testen na ze te hebben ingesteld op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte. We testten tot dusver bij maximale helderheid, maar zeker nu steeds meer monitoren ruim over de 300 cd/m² kunnen produceren, was dat niet meer realistisch. Bovendien maakt het afstellen op dezelfde helderheid het vergelijken eerlijker.
Verder meten we monitoren nog altijd 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-driehoek.
Helderheid en contrast
We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.
Uniformiteit
De uniformiteitsmeting is fors uitgebreid. Tot dusver keken we alleen naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Met de nieuwe test meten we niet alleen die verhouding, maar ook die tussen het gemiddelde en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.
Kijkhoeken
Waar we tot dusver alleen de resterende helderheid onder een hoek van 45 graden horizontaal maten en 45 graden verticaal boven en onder, doen we dat vanaf nu wat uitgebreider. We meten nog altijd onder een hoek van 45 graden, maar naast resterende helderheid meten we ook de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.
Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van wit ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.
Kleurweergave
We voerden al een tijd kleurmetingen niet alleen volgens de CIE1994, maar ook volgens de CIE2000-norm uit, maar dat is met ingang van de nieuwe procedure de standaard. Deze meting is nu gebaseerd op een groter aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker' waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we voortaan naast de gemiddelde waarde ook de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we voortaan in twintig stappen doen in plaats van tien, voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je ook bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting en color checker resultaten.
Energieverbruik
Aan de bestaande energieverbruikmetingen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit) hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.
Gaming
Wat (nog) niet veranderd is, zijn onze tests voor gaming doeleinden: reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor.
De nieuwe testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren wel een stuk langer geworden. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden, door deze opnieuw in te delen. Eerst worden nu reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.
We vergelijken de Asus RoG Swift PG258Q met 10 andere 23 tot 25-inch grote gaming monitoren met 144Hz of hogere verversingsfrequentie. Deze hebben niet allemaal onze nieuwe testmethode doorlopen, dus in bepaalde gevallen zullen de grafieken minder modellen bevatten. Gemakshalve hebben we de Benq XL2540, het andere scherm met 240Hz paneel, voorzien van een groen balkje. De Asus is te herkennen aan de rode kleur.
Specificaties en testresultaten
Op deze pagina vind je volledige specificaties en testresultaten van de Asus RoG Swift PG258Q.
Algemeen
Merk ASUS
Productnaam ROG Swift PG258Q
Productcode 90LM0360-B01370
Details Productinfo
Paneeleigenschappen
Scherm grootte 24.5 inch
Resolutie 1920x1080
Pixeldichtheid 90 ppi
Type TFT-panel TN
Gebogen scherm
Backlight LED
Beeldverhouding 16:9
Pixelgrootte 0.28 mm
Ondersteuning voor 3D
Type 3D Actief
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
Nvidia G-Sync
Nvidia G-Sync min. freq. 30 Hz
Nvidia G-Sync max. freq. 240 Hz
Maximale verversingsfrequentie 240 Hz
Anti motion blur ULMB
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI ingang
Aantal HDMI ingangen 1
Hoogst ondersteunde HDMI-versie 1.4
MHL
3,5mm jack audio uit
DisplayPort ingang
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen 1
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
USB Type-C
Geïntegreerde USB HUB
USB versie 3.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte 56.4 cm
Afmeting - Hoogte 33.1 cm
Afmeting - Diepte 2.8 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand 33.1 cm
Maximum hoogte bovenrand 53.7 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar 20.6 cm
Portrait modus mogelijk
Beugelbevestiging Vesa 100x100mm
Gewicht 5.6 kg
Kleur Zwart/Grijs
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren 16.7 mln
AdobeRGB
Helderheid 400 cd/m²
Contrastratio 1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek 170 °
Maximale verticale kijkhoek 170 °
Totale reactietijd 1 ms
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief) 65 W
Stroomverbruik (in standby) 0.5 W
Garantie
Garantie termijn 3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%) 7.1 ms
Reactietijd (100%-0%) 1.3 ms
Reactietijd (0%-100%-0%) 8.4 ms
Reactietijd (20%-80%) 9.2 ms
Reactietijd (80%-20%) 4.2 ms
Reactietijd (20%-80%-20%) 13.4 ms
Reactietijd OD max (0%-100%) 2.7 ms
Reactietijd OD max (100%-0%) 1.2 ms
Reactietijd OD max (0%-100%-0%) 3.9 ms
Reactietijd OD max (20%-80%) 1.4 ms
Reactietijd OD max (80%-20%) 0.7 ms
Reactietijd OD max (20%-80%-20%) 2.1 ms
Overshoot OD max 55 %
Undershoot OD max 9 %
Reactietijd OD opt. (0%-100%) 2.6 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%) 1.2 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%) 3.8 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%) 2.6 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%) 1.4 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%) 4 ms
Overshoot OD opt. 8 %
Undershoot OD opt. 4 %
Naam stand OD opt. normal
Input lag t.o.v. CRT 0 ms
Input lag laag (boven) 12.5 ms
Input lag gemiddeld (midden) 15.3 ms
Input lag hoog (onder) 16 ms
Beeldopbouwtijd 3.5 ms
Testresultaten energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit) 25.3 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart) 24.8 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit) 33.7 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart) 33.4 W
Energieverbruik (standby) 0.5 W
Energieverbruik (uit) 0.3 W
Standaardweergave helderheid en contrast
Helderheid minimaal wit 103.86 cd/m²
Helderheid maximaal wit 445.4 cd/m²
Helderheid maximaal zwart 0.43 cd/m²
Contrast maximale helderheid 1035.8 : 1
Contrast 150 cd/m² 1012 : 1
Checkerboard contrast 150 cd/m² 1010 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m² 151.4 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m² 0.15 cd/m²
Fullscreen contrast 150 cd/m² 1009.3 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit 85 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit 93 %
Laagste helderheid wit 131.47 cd/m²
Hoogste helderheid wit 154.54 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart 81 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart 91 %
Laagste helderheid zwart 0.13 cd/m²
Hoogste helderheid zwart 0.16 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid 49 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 2000 15.3
45° links SD kleurafwijking ΔE 2000 4.7
45° rechts rest. helderheid 50 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 2000 14.6
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 2000 4.7
45° boven rest. helderheid 28 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 2000 12.7
45° boven SD kleurafwijking ΔE 2000 8.1
45° onder rest. helderheid 21 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 2000 42.4
45° onder SD kleurafwijking ΔE 2000 13.8
Standaardweergave X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m² 151.74 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m² 0.15 cd/m²
Kleurtemperatuur wit 6111 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur 389 K
Contrast 150 cd/m² 1012 : 1
Dekking gamut 98.9 %
Kleurafwijking wit ΔE 2000 3.6
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 2000 3.79
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 2000 3.54
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 2000 3.11
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 2000 2.84
Kleurafwijking zwart ΔE 2000 1.21
Kleurafwijking huid donker ΔE 2000 0.36
Kleurafwijking huid licht ΔE 2000 1.59
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 2000 2.01
Kleurafwijking bladgroen ΔE 2000 0.6
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 2000 2.07
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 2000 2.02
Kleurafwijking oranje ΔE 2000 1.53
Kleurafwijking paars blauw ΔE 2000 1.94
Kleurafwijking middenrood ΔE 2000 0.8
Kleurafwijking paars ΔE 2000 0.82
Kleurafwijking geelgroen ΔE 2000 1.76
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 2000 1.66
Kleurafwijking blauw ΔE 2000 1.66
Kleurafwijking groen ΔE 2000 1.16
Kleurafwijking rood ΔE 2000 0.5
Kleurafwijking geel ΔE 2000 2.25
Kleurafwijking magenta ΔE 2000 1.02
Kleurafwijking cyaan ΔE 2000 2.24
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 2000 4.31
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 2000 4.65
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 2000 1.09
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 2000 2.22
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 2000 0.82
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 2000 3.99
SD kleurafwijking ΔE 2000 1.18
Gem. kleurafwijking ΔE 2000 2.04
Gamma 0% 2.2
Gamma 10% 1.97
Gamma 20% 2.11
Gamma 30% 2.17
Gamma 40% 2.21
Gamma 50% 2.24
Gamma 60% 2.25
Gamma 70% 2.28
Gamma 80% 2.28
Gamma 90% 2.28
Gamma 100% 2.2
SD gamma 0.12
Gemiddeld gamma 2.19
Gamma (afwijking van 2,2) 0.01
Grijsafwijking 0% ΔE 2000 1.20
Grijsafwijking 10% ΔE 2000 2.83
Grijsafwijking 20% ΔE 2000 1.74
Grijsafwijking 30% ΔE 2000 1.21
Grijsafwijking 40% ΔE 2000 1.30
Grijsafwijking 50% ΔE 2000 1.90
Grijsafwijking 60% ΔE 2000 2.53
Grijsafwijking 70% ΔE 2000 3.00
Grijsafwijking 80% ΔE 2000 3.40
Grijsafwijking 90% ΔE 2000 3.74
Grijsafwijking 100% ΔE 2000 3.50
SD grijsafwijking ΔE 2000 0.96
Gem. grijsafwijking ΔE 2000 2.46
sRGB X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m² 198.66 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m² 0.19 cd/m²
Kleurtemperatuur wit 6142 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur 358 K
Contrast 150 cd/m² 1046 : 1
Dekking gamut 99 %
Kleurafwijking wit ΔE 2000 3.25
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 2000 3.56
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 2000 3.34
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 2000 2.91
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 2000 2.67
Kleurafwijking zwart ΔE 2000 1.23
Kleurafwijking huid donker ΔE 2000 0.22
Kleurafwijking huid licht ΔE 2000 1.31
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 2000 1.81
Kleurafwijking bladgroen ΔE 2000 0.43
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 2000 1.92
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 2000 1.57
Kleurafwijking oranje ΔE 2000 2.3
Kleurafwijking paars blauw ΔE 2000 2.02
Kleurafwijking middenrood ΔE 2000 0.57
Kleurafwijking paars ΔE 2000 0.99
Kleurafwijking geelgroen ΔE 2000 2
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 2000 2.41
Kleurafwijking blauw ΔE 2000 2.18
Kleurafwijking groen ΔE 2000 1.08
Kleurafwijking rood ΔE 2000 0.34
Kleurafwijking geel ΔE 2000 2.56
Kleurafwijking magenta ΔE 2000 0.73
Kleurafwijking cyaan ΔE 2000 1.91
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 2000 4.26
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 2000 4.64
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 2000 1.2
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 2000 2.05
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 2000 0.85
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 2000 3.73
SD kleurafwijking ΔE 2000 1.15
Gem. kleurafwijking ΔE 2000 2
Gamma 0% 1.37
Gamma 10% 1.97
Gamma 20% 2.10
Gamma 30% 2.17
Gamma 40% 2.20
Gamma 50% 2.23
Gamma 60% 2.24
Gamma 70% 2.28
Gamma 80% 2.27
Gamma 90% 2.27
Gamma 100% 2.27
SD gamma 0.21
Gemiddeld gamma 2.15
Gamma (afwijking van 2,2) 0.05
Grijsafwijking 0% ΔE 2000 1.20
Grijsafwijking 10% ΔE 2000 1.61
Grijsafwijking 20% ΔE 2000 1.33
Grijsafwijking 30% ΔE 2000 1.12
Grijsafwijking 40% ΔE 2000 1.36
Grijsafwijking 50% ΔE 2000 1.81
Grijsafwijking 60% ΔE 2000 2.36
Grijsafwijking 70% ΔE 2000 2.82
Grijsafwijking 80% ΔE 2000 3.26
Grijsafwijking 90% ΔE 2000 3.55
Grijsafwijking 100% ΔE 2000 3.18
SD grijsafwijking ΔE 2000 0.92
Gem. grijsafwijking ΔE 2000 2.22
Conclusie
Asus slaagt er met de RoG Swift PG258Q in om een interessant alternatief voor de Benq XL2540 neer te zetten. Niet alleen omdat het door zijn G-sync ondersteuning compatibel is met een groter aantal videokaarten, maar bovenal omdat het uit hetzelfde paneel net wat meer weet te halen dan het dochterbedrijf van de maker ervan. Lagere responstijden en bovenal aanmerkelijk betere kleurweergave. Goed, er wordt ingeleverd op de kijkhoeken en het energieverbruik, maar zeker niet op dramatische wijze.
Bovendien heeft Asus het apparaat een geheel eigen design gegeven, waarbij het verlichte en aanpasbare logo een geinige toevoeging is. Kortom, wij zijn onder de indruk van wat het bedrijf hier neerzet. Wie het neusje van de zalm wil op het gebied van ultrasnel gamen in full hd, hoeft niet verder te zoeken.
Aan dit geheel hangt wel een heel stevig prijskaartje, 100 à 150 euro meer dan je voor de concurrentie met Freesync betaalt. Dat kunnen we Asus echter maar zeer ten dele aanrekenen. De luxe voet en nauwkeurige afstelling zal meer kosten - en is het naar onze mening ook waard; het merendeel van de hogere prijs is echter puur een Nvidia-tax. Wil je G-sync, dan betaal je meer, ongeacht voor welk merk je kiest. Te duur is de PG258Q zeker niet. Het enige wat je je moet afvragen, is of je voor dit geld niet liever bijvoorbeeld een vergelijkbaar geprijsde MG279Q wilt, met 77% meer pixels en een ips-scherm. Of een ook prima MG248Q die iets meer dan de helft kost. Alleen de meeste fanatieke fps gamers zouden naar onze mening op dit moment een 240Hz monitor moeten overwegen. Behoor je echter tot die doelgroep, dan kan je niet om de PG258Q heen.
In de Benq XL2540 troffen we niet zo lang geleden het eerste echte 240Hz paneel aan van AU Optronics. Daarmee bracht het bedrijf de ultieme monitor voor die hard fps gamers uit, voor wie elk gemist frame een mogelijke verloren kans voor een headshot is. Asus heeft natuurlijk een zekere reputatie hoog te houden als het gaat om de ultieme hardware voor gamers en was ongetwijfeld al aan het werk om hun interpretatie van de ultieme 240Hz monitor nog net wat ultiemer te maken. De Republic of Gamers Swift PG258Q is het resultaat. Om op de conclusie vooruit te lopen: het Taiwanese bedrijf mag er echt wel een beetje trots op zijn.
Asus heeft naar eigen zeggen - en met de nodige cijfers in de hand om dit te boekstaven - momenteel de koppositie op de markt voor gaming monitoren. Daar is tegenwoordig sprake van een heuse vechtmarkt. Waren gaming schermen lange tijd de modellen waarop de fabrikanten een '1 ms' sticker konden plakken en exorbitante prijzen voor konden vragen, momenteel verdringen vrijwel alle merken zich om de gunst van de pc gamer, de hoop in donkere tijden van de pc industrie. En dat doet men met technische hoogstandjes als hoge verversingsfrequenties, betere paneeltechnieken, synchronisatie met de videokaart en allerlei tierelantijnen aan het product om het maar zo 'handig' mogelijk te maken.
Je moet dus van goeden huize komen om je te onderscheiden met je gaming monitor. Een native 240Hz paneel is dan een mooie start, maar Asus is Asus en voegt er op de PG258Q dan ook G-sync aan toe en een variant op de bijzondere voet die het merk ook al onder de superlatieve PG348Q zette. Wederom voorzien van een naar onderen gerichte verlichting, maar dit keer met de mogelijkheid er een eigen logo voor te zetten, zodat je je signatuur onder je scherm kan projecteren. Handig voor op een lan-party, dan weet iedereen direct welk scherm van jou is, maar natuurlijk ook gewoon best leuk om voor je te zien wanneer je even niet in staat van opperste concentratie aan het snipen bent in Dust2.
De oplettende lezer zag 'G-sync' en dacht toen wellicht 'oh-oh' en inderdaad, deze monitor is minimaal 100 euro duurder dan de tegenhanger van Benq, gemiddeld staat hij voor 650 euro in de Prijsvergelijker. Dat is grotendeels de meerprijs die je betaalt voor de scaler-chip en licentie van Nvidia, maar Asus verkoopt de RoG-huid natuurlijk ook duur. Gelukkig heeft het bedrijf er wel alles aan gedaan, om die stevige prijs waar te maken. Dat wijzen althans onze testresultaten uit, en natuurlijk de nadere blik op dit bijzondere beeldscherm.
Asus RoG Swift PG258Q
De Asus RoG Swift PG258Q is uit duizenden te herkennen, simpelweg door de bijzondere voet waarop het 24,5 inch 240Hz tn-paneel is gemonteerd. Het asymmetrische ontwerp rust op drie licht omhoog lopende delen, die elk een wat andere lengte hebben, maar waarop het scherm uitermate stabiel staat. Prettig is dat het heel weinig ruimte in beslag neemt en je aan de voorzijde je toetsenbord zo ongeveer onder het scherm kunt leggen - dat is iets waar veel spelers van twitch shooters als CS:GO aan hechten. Hoe dichter je in het scherm kunt kruipen, des te beter. De diagonaal van 24,5 inch is dan ook nog acceptabel voor deze doelgroep, al zouden sommigen het liefst nooit hun 17-inch 4:3 monitor vaarwel hebben gezegd. Hoe meer je in een oogopslag ziet, hoe sneller je kunt reageren, immers.
Terug naar de voet. De drie oplopende delen komen in een ronde basisplaat bij elkaar, waarin grijs en koperkleurige metalen delen zijn verwerkt. Het scherm als geheel rijst daar dan weer op, en kan hierop ook draaien - handig wanneer je snel even een bijzonder geslaagde instant replay wilt laten zien aan iemand naast je. Uiteraard behoort kantelen en in hoogte verstellen ook tot de mogelijkheden, het scherm heeft een ongekend groot verticaal bereik van ruim 20 centimeter. De meeste ergonomische gaming- en kantoorschermen komen niet verder dan een centimeter of 15. Het moet wel heel gek lopen, wil je voor de PG258Q nog pakken A4-papier (de universele monitorstandaard) tevoorschijn moeten halen. Ondanks het gebruikte metaal heeft Asus het scherm relatief licht weten te houden, het weegt iets meer dan 5 kilo - beduidend minder dan de ruim 7 kilo van de Benq XL2540. Dat is prettig voor de lan-partyganger.
Die zal het lagere gewicht sowieso waarderen, omdat er geen handvat aan het scherm zit. Daar heeft de ontwerper toch even zitten slapen, of wellicht ging hij te veel op in het styleren van de bijzondere achterzijde van de PG258Q. Doorgaans het vermelden niet waard, maar in dit geval moeten we het zeker even aanschouwen. De ingenieuze manier om kabels zoveel mogelijk weg te werken is ook een pluspunt wat ons betreft. Dat geldt ook voor de joystick-bediening met snelkeuzetoetsen op de achterzijde. De afwezigheid van een houder voor een hoofdtelefoon, tegenwoordig een standaardfeature op de duurdere gamingmonitor, kunnen we vergeven. Een beetje gamer hangt de headset over het paneel zelf, of zet hem überhaupt niet af.
Als G-sync scherm beschikt de PG258Q over de bekende scaler van Nvidia, met alle beperkingen van dien. Na het verwijderen van de overkapping voor kabels steekt het grijze metaal van de paneelomhulling toch wat kaaltjes af tegen het kunstige plastic van de monitor zelf, maar een kniesoor die daarop let. Een Lamborghini motor vertoonde ook nog wel eens wat ruwe kantjes, maar dat maakte de bolides nooit minder indrukwekkend. We treffen een displayport-aansluiting aan - vereist voor de 240 beelden per seconde en een hdmi-exemplaar. Verder een usb 3.0 hub met twee host-poorten en audio in- en uitgangen. De witte poort is een service-aansluiting, die normaal gesproken is afgedopt.
Testmethode
We hebben monitoren lange tijd volgens dezelfde procedure getest, maar daar is sinds enige tijd verandering in gekomen. De reden hiervoor is dat onze MicroVision SS220 inmiddels aardig bejaard werd, en bovendien niet overweg kan met schermen groter dan 28 inch. Dat betekende dat we kijkhoek- en uniformiteitsmetingen voor die grotere schermen moesten missen. Ook met gebogen monitoren kan dit apparaat niet overweg.
Om die reden hebben we een nieuwe testprocedure ontwikkeld op basis van de X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een nieuw aangeschafte X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een zelf vervaardigd hulpstuk (lang leve 3D printers) kunnen we nu met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een nieuw ontwikkelde workflow in SpectraCal Calman 5.
Onze nieuwe testprocedure is op een groot aantal punten aangepast, die we hieronder zo beknopt mogelijk zullen toelichten. De belangrijkste algemene wijziging is dat we monitoren vanaf nu testen na ze te hebben ingesteld op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte. We testten tot dusver bij maximale helderheid, maar zeker nu steeds meer monitoren ruim over de 300 cd/m² kunnen produceren, was dat niet meer realistisch. Bovendien maakt het afstellen op dezelfde helderheid het vergelijken eerlijker.
Verder meten we monitoren nog altijd 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-driehoek.
Helderheid en contrast
We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.
Uniformiteit
De uniformiteitsmeting is fors uitgebreid. Tot dusver keken we alleen naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Met de nieuwe test meten we niet alleen die verhouding, maar ook die tussen het gemiddelde en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.
Kijkhoeken
Waar we tot dusver alleen de resterende helderheid onder een hoek van 45 graden horizontaal maten en 45 graden verticaal boven en onder, doen we dat vanaf nu wat uitgebreider. We meten nog altijd onder een hoek van 45 graden, maar naast resterende helderheid meten we ook de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.
Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van wit ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.
Kleurweergave
We voerden al een tijd kleurmetingen niet alleen volgens de CIE1994, maar ook volgens de CIE2000-norm uit, maar dat is met ingang van de nieuwe procedure de standaard. Deze meting is nu gebaseerd op een groter aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker' waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we voortaan naast de gemiddelde waarde ook de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we voortaan in twintig stappen doen in plaats van tien, voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je ook bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting en color checker resultaten.
Energieverbruik
Aan de bestaande energieverbruikmetingen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit) hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.
Gaming
Wat (nog) niet veranderd is, zijn onze tests voor gaming doeleinden: reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor.
De nieuwe testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren wel een stuk langer geworden. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden, door deze opnieuw in te delen. Eerst worden nu reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.
We vergelijken de Asus RoG Swift PG258Q met 10 andere 23 tot 25-inch grote gaming monitoren met 144Hz of hogere verversingsfrequentie. Deze hebben niet allemaal onze nieuwe testmethode doorlopen, dus in bepaalde gevallen zullen de grafieken minder modellen bevatten. Gemakshalve hebben we de Benq XL2540, het andere scherm met 240Hz paneel, voorzien van een groen balkje. De Asus is te herkennen aan de rode kleur.
Specificaties en testresultaten
Op deze pagina vind je volledige specificaties en testresultaten van de Asus RoG Swift PG258Q.
Algemeen
Merk ASUS
Productnaam ROG Swift PG258Q
Productcode 90LM0360-B01370
Details Productinfo
Paneeleigenschappen
Scherm grootte 24.5 inch
Resolutie 1920x1080
Pixeldichtheid 90 ppi
Type TFT-panel TN
Gebogen scherm
Backlight LED
Beeldverhouding 16:9
Pixelgrootte 0.28 mm
Ondersteuning voor 3D
Type 3D Actief
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
Nvidia G-Sync
Nvidia G-Sync min. freq. 30 Hz
Nvidia G-Sync max. freq. 240 Hz
Maximale verversingsfrequentie 240 Hz
Anti motion blur ULMB
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI ingang
Aantal HDMI ingangen 1
Hoogst ondersteunde HDMI-versie 1.4
MHL
3,5mm jack audio uit
DisplayPort ingang
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen 1
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
USB Type-C
Geïntegreerde USB HUB
USB versie 3.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte 56.4 cm
Afmeting - Hoogte 33.1 cm
Afmeting - Diepte 2.8 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand 33.1 cm
Maximum hoogte bovenrand 53.7 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar 20.6 cm
Portrait modus mogelijk
Beugelbevestiging Vesa 100x100mm
Gewicht 5.6 kg
Kleur Zwart/Grijs
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren 16.7 mln
AdobeRGB
Helderheid 400 cd/m²
Contrastratio 1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek 170 °
Maximale verticale kijkhoek 170 °
Totale reactietijd 1 ms
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief) 65 W
Stroomverbruik (in standby) 0.5 W
Garantie
Garantie termijn 3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%) 7.1 ms
Reactietijd (100%-0%) 1.3 ms
Reactietijd (0%-100%-0%) 8.4 ms
Reactietijd (20%-80%) 9.2 ms
Reactietijd (80%-20%) 4.2 ms
Reactietijd (20%-80%-20%) 13.4 ms
Reactietijd OD max (0%-100%) 2.7 ms
Reactietijd OD max (100%-0%) 1.2 ms
Reactietijd OD max (0%-100%-0%) 3.9 ms
Reactietijd OD max (20%-80%) 1.4 ms
Reactietijd OD max (80%-20%) 0.7 ms
Reactietijd OD max (20%-80%-20%) 2.1 ms
Overshoot OD max 55 %
Undershoot OD max 9 %
Reactietijd OD opt. (0%-100%) 2.6 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%) 1.2 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%) 3.8 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%) 2.6 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%) 1.4 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%) 4 ms
Overshoot OD opt. 8 %
Undershoot OD opt. 4 %
Naam stand OD opt. normal
Input lag t.o.v. CRT 0 ms
Input lag laag (boven) 12.5 ms
Input lag gemiddeld (midden) 15.3 ms
Input lag hoog (onder) 16 ms
Beeldopbouwtijd 3.5 ms
Testresultaten energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit) 25.3 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart) 24.8 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit) 33.7 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart) 33.4 W
Energieverbruik (standby) 0.5 W
Energieverbruik (uit) 0.3 W
Standaardweergave helderheid en contrast
Helderheid minimaal wit 103.86 cd/m²
Helderheid maximaal wit 445.4 cd/m²
Helderheid maximaal zwart 0.43 cd/m²
Contrast maximale helderheid 1035.8 : 1
Contrast 150 cd/m² 1012 : 1
Checkerboard contrast 150 cd/m² 1010 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m² 151.4 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m² 0.15 cd/m²
Fullscreen contrast 150 cd/m² 1009.3 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit 85 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit 93 %
Laagste helderheid wit 131.47 cd/m²
Hoogste helderheid wit 154.54 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart 81 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart 91 %
Laagste helderheid zwart 0.13 cd/m²
Hoogste helderheid zwart 0.16 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid 49 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 2000 15.3
45° links SD kleurafwijking ΔE 2000 4.7
45° rechts rest. helderheid 50 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 2000 14.6
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 2000 4.7
45° boven rest. helderheid 28 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 2000 12.7
45° boven SD kleurafwijking ΔE 2000 8.1
45° onder rest. helderheid 21 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 2000 42.4
45° onder SD kleurafwijking ΔE 2000 13.8
Standaardweergave X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m² 151.74 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m² 0.15 cd/m²
Kleurtemperatuur wit 6111 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur 389 K
Contrast 150 cd/m² 1012 : 1
Dekking gamut 98.9 %
Kleurafwijking wit ΔE 2000 3.6
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 2000 3.79
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 2000 3.54
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 2000 3.11
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 2000 2.84
Kleurafwijking zwart ΔE 2000 1.21
Kleurafwijking huid donker ΔE 2000 0.36
Kleurafwijking huid licht ΔE 2000 1.59
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 2000 2.01
Kleurafwijking bladgroen ΔE 2000 0.6
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 2000 2.07
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 2000 2.02
Kleurafwijking oranje ΔE 2000 1.53
Kleurafwijking paars blauw ΔE 2000 1.94
Kleurafwijking middenrood ΔE 2000 0.8
Kleurafwijking paars ΔE 2000 0.82
Kleurafwijking geelgroen ΔE 2000 1.76
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 2000 1.66
Kleurafwijking blauw ΔE 2000 1.66
Kleurafwijking groen ΔE 2000 1.16
Kleurafwijking rood ΔE 2000 0.5
Kleurafwijking geel ΔE 2000 2.25
Kleurafwijking magenta ΔE 2000 1.02
Kleurafwijking cyaan ΔE 2000 2.24
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 2000 4.31
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 2000 4.65
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 2000 1.09
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 2000 2.22
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 2000 0.82
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 2000 3.99
SD kleurafwijking ΔE 2000 1.18
Gem. kleurafwijking ΔE 2000 2.04
Gamma 0% 2.2
Gamma 10% 1.97
Gamma 20% 2.11
Gamma 30% 2.17
Gamma 40% 2.21
Gamma 50% 2.24
Gamma 60% 2.25
Gamma 70% 2.28
Gamma 80% 2.28
Gamma 90% 2.28
Gamma 100% 2.2
SD gamma 0.12
Gemiddeld gamma 2.19
Gamma (afwijking van 2,2) 0.01
Grijsafwijking 0% ΔE 2000 1.20
Grijsafwijking 10% ΔE 2000 2.83
Grijsafwijking 20% ΔE 2000 1.74
Grijsafwijking 30% ΔE 2000 1.21
Grijsafwijking 40% ΔE 2000 1.30
Grijsafwijking 50% ΔE 2000 1.90
Grijsafwijking 60% ΔE 2000 2.53
Grijsafwijking 70% ΔE 2000 3.00
Grijsafwijking 80% ΔE 2000 3.40
Grijsafwijking 90% ΔE 2000 3.74
Grijsafwijking 100% ΔE 2000 3.50
SD grijsafwijking ΔE 2000 0.96
Gem. grijsafwijking ΔE 2000 2.46
sRGB X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m² 198.66 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m² 0.19 cd/m²
Kleurtemperatuur wit 6142 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur 358 K
Contrast 150 cd/m² 1046 : 1
Dekking gamut 99 %
Kleurafwijking wit ΔE 2000 3.25
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 2000 3.56
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 2000 3.34
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 2000 2.91
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 2000 2.67
Kleurafwijking zwart ΔE 2000 1.23
Kleurafwijking huid donker ΔE 2000 0.22
Kleurafwijking huid licht ΔE 2000 1.31
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 2000 1.81
Kleurafwijking bladgroen ΔE 2000 0.43
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 2000 1.92
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 2000 1.57
Kleurafwijking oranje ΔE 2000 2.3
Kleurafwijking paars blauw ΔE 2000 2.02
Kleurafwijking middenrood ΔE 2000 0.57
Kleurafwijking paars ΔE 2000 0.99
Kleurafwijking geelgroen ΔE 2000 2
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 2000 2.41
Kleurafwijking blauw ΔE 2000 2.18
Kleurafwijking groen ΔE 2000 1.08
Kleurafwijking rood ΔE 2000 0.34
Kleurafwijking geel ΔE 2000 2.56
Kleurafwijking magenta ΔE 2000 0.73
Kleurafwijking cyaan ΔE 2000 1.91
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 2000 4.26
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 2000 4.64
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 2000 1.2
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 2000 2.05
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 2000 0.85
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 2000 3.73
SD kleurafwijking ΔE 2000 1.15
Gem. kleurafwijking ΔE 2000 2
Gamma 0% 1.37
Gamma 10% 1.97
Gamma 20% 2.10
Gamma 30% 2.17
Gamma 40% 2.20
Gamma 50% 2.23
Gamma 60% 2.24
Gamma 70% 2.28
Gamma 80% 2.27
Gamma 90% 2.27
Gamma 100% 2.27
SD gamma 0.21
Gemiddeld gamma 2.15
Gamma (afwijking van 2,2) 0.05
Grijsafwijking 0% ΔE 2000 1.20
Grijsafwijking 10% ΔE 2000 1.61
Grijsafwijking 20% ΔE 2000 1.33
Grijsafwijking 30% ΔE 2000 1.12
Grijsafwijking 40% ΔE 2000 1.36
Grijsafwijking 50% ΔE 2000 1.81
Grijsafwijking 60% ΔE 2000 2.36
Grijsafwijking 70% ΔE 2000 2.82
Grijsafwijking 80% ΔE 2000 3.26
Grijsafwijking 90% ΔE 2000 3.55
Grijsafwijking 100% ΔE 2000 3.18
SD grijsafwijking ΔE 2000 0.92
Gem. grijsafwijking ΔE 2000 2.22
Conclusie
Asus slaagt er met de RoG Swift PG258Q in om een interessant alternatief voor de Benq XL2540 neer te zetten. Niet alleen omdat het door zijn G-sync ondersteuning compatibel is met een groter aantal videokaarten, maar bovenal omdat het uit hetzelfde paneel net wat meer weet te halen dan het dochterbedrijf van de maker ervan. Lagere responstijden en bovenal aanmerkelijk betere kleurweergave. Goed, er wordt ingeleverd op de kijkhoeken en het energieverbruik, maar zeker niet op dramatische wijze.
Bovendien heeft Asus het apparaat een geheel eigen design gegeven, waarbij het verlichte en aanpasbare logo een geinige toevoeging is. Kortom, wij zijn onder de indruk van wat het bedrijf hier neerzet. Wie het neusje van de zalm wil op het gebied van ultrasnel gamen in full hd, hoeft niet verder te zoeken.
Aan dit geheel hangt wel een heel stevig prijskaartje, 100 à 150 euro meer dan je voor de concurrentie met Freesync betaalt. Dat kunnen we Asus echter maar zeer ten dele aanrekenen. De luxe voet en nauwkeurige afstelling zal meer kosten - en is het naar onze mening ook waard; het merendeel van de hogere prijs is echter puur een Nvidia-tax. Wil je G-sync, dan betaal je meer, ongeacht voor welk merk je kiest. Te duur is de PG258Q zeker niet. Het enige wat je je moet afvragen, is of je voor dit geld niet liever bijvoorbeeld een vergelijkbaar geprijsde MG279Q wilt, met 77% meer pixels en een ips-scherm. Of een ook prima MG248Q die iets meer dan de helft kost. Alleen de meeste fanatieke fps gamers zouden naar onze mening op dit moment een 240Hz monitor moeten overwegen. Behoor je echter tot die doelgroep, dan kan je niet om de PG258Q heen.